הרבה אנשים מספרים, שהכי קשה מבחינתם זה להתחיל . זה קורה לעתים קרובות גם אחרי יציאה מהשגרה – חופשה, חג ארוך או מחלה – כשאנו מוצאים עצמנו מתקשים לחזור לשגרת אכילה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה.
כמו במכונית שלנו, כך גם בתהליכי שינוי, ההתנעה דורשת הכי הרבה אנרגיה. לאחר מכן, כשכבר “נכנסים לזה”, קל לנו יותר להמשיך ולהתמיד. מה בעצם מונע מאיתנו להחליט ולעשות צעדים משמעותיים לשינוי האכילה והמשקל?
לכולנו יש אמונות לגבי תהליך ההרזיה, במה הוא יהיה כרוך, הוויתורים והמחירים שאנו מאמינים שניאלץ לשלם על מנת להשיג את היעדים שלנו. הבעיה היא, שהרבה מהאמונות הללו הן אמונות מגבילות – היינו, אמונות מעכבות ומחלישות שגורמות לנו להימנע. הן גם לא בהכרח נכונות. ממש לא. אלו אמונות שפיתחנו לאורך השנים באמצעות מסרים שקיבלנו מהסביבה ו/או מתוך ההתנסות האישית שלנו. הבעיה עם אמונות מגבילות היא, שאנו נוטים לראות בהן סוג של ודאות ואיננו עוצרים לבדוק את נכונותן: האם הן עדיין רלוונטיות עבורנו? האם באמת ניתן להשליך מדיאטות עבר לגבי הדרך חדשה שאנו בוחרים בה כעת?
לאורך השנים זיהיתי שלוש אמונות מגבילות עיקריות לגבי הרזיה, אשר מונעות מאנשים להעז לצאת לדרך. כשנהיים מודעים לאמונות אלו, ומתחילים לערער על נכונותן, הן נחלשות ועם הזמן מפסיקות להשפיע ולהפריע.
מעניין אילו מהאמונות המגבילות הבאות תגלו שפועלות אצלכם…
אמונה # 1: כדי לרזות צריך לסבול
זו אולי אמונת-העל השכיחה ביותר ביחס להרזיה. רבים מאמינים שלרדת במשקל זה מאוד קשה, שכדי להצליח הם יצטרכו לאכול ממש מעט, להיות רעבים רוב הזמן, להגביל את עצמם בצורה חמורה, לאכול רק אוכל דיאטטי, לוותר על כל הדברים שהם הכי אוהבים… בקיצור – אנו מאמינים (לפעמים באופן לא מודע) שאנחנו הולכים להיות מה זה מסכנים. תכל’ס, מי רוצה לסבול? אם אנחנו כבולים בכבלי אמונה שכזאת, מה הפלא שלא בא לנו להתחיל?
אז מה עושים?
קודם כל מכירים בכך שישנן מגוון גישות להרזיה. יתכן שבעבר התנסיתם בתוכניות דרסטיות ומגבילות מדי, שהיו כרוכות בהרבה ויתורים והקרבה. יתכן שנצמדתם לתפריט מסוים או לכללים נוקשים שצמצמו מאוד את אפשרויות הבחירה שלכם. יכול להיות שצרכתם מעט מדי קלוריות (במטרה להאיץ את הירידה במשקל) ולכן חשתם רעב תמידי.
חשוב לדעת שיש כיום גישות אחרות, שמספקות חווית הרזיה שונה בתכלית. אלו גישות הרזיה ללא-דיאטה, אשר שמות דגש על שינוי מערכת היחסים עם האוכל, שינוי המקום של האוכל בחיינו, ויצירת הרגלי אכילה שתומכים בירידה במשקל מתונה וטבעית. כל התהליך נעשה מתוך הקשבה, כבוד ואהבה לגוף ולעצמנו. התוצאות בשטח מלמדות, כי הירידה במשקל בגישה זו היא אמנם איטית, אך משתמרת לאורך זמן. אם הרזיה משולה אצלכם לסבל, אולי הגיע הזמן ללמוד על גישות מתקדמות אלו, לאסוף מידע והוכחות ליעילותן, ולאפשר לעצמכם להתנסות בחוויה שונה ?
ויכול להיות שאצלכם משפיעה דווקא האמונה הבאה…
אמונה # 2: כדי לרזות צריך להשקיע הרבה זמן, אנרגיה ומאמץ
הרבה אנשים חושבים, שכדי לאכול בריא ולרדת במשקל הם יאלצו להשקיע זמן רב בקניות, בישולים והכנות. אולי זה היה נכון בעבר, בעידן שבו עדיין לא היו מקרר ומקפיא בכל בית (שמאפשרים להכין כמות גדולה בבת אחת ולשמור לימים הבאים), טרום המצאת הירקות והקטניות המוקפאים, התבלינים הקפואים של “דורות”, או הירקות השטופים והחתוכים בשקיות, שרק מחכים שנעשה מהם סלט, מוקפץ או מרק ב-2 דקות. אלה רק מספר דוגמאות – יש עוד המון. בשנים האחרונות חברות המזון מפתחות יותר ויותר מוצרים, שמקצרים משמעותית את משך ההכנה וחוסכים לנו זמן ועבודה. כשחושבים על זה, לאכול בריא מעולם לא היה קל יותר!
אז מה צריך לעשות?
- בפעמים הבאות שאתם עורכים קניות, חפשו מוצרים שיקצרו תהליכים ויחסכו לכם טרחה.
- התייעצו עם אנשים עסוקים כמוכם, אשר מצליחים לשלב בסדר יומם אכילה בריאה תומכת הרזיה. למדו מהם איך הם עושים את זה ומה הטריקים שלהם.
- מצאו מתכונים פשוטים וקלים להכנה, שכוללים מעט שלבים ומספר מצומצם של מרכיבים. את אלה שמצריכים התרוצצות בין 3 חנויות שונות ומאפשרים לכם להפגין את הוירטואוזיות שלכם בבישול, מוטב להשאיר לאירועים מיוחדים.
ועכשיו לאמונה שהיא אולי הכי הכי מושרשת…
אמונה # 3: כדי לרזות חייבים לעשות (הרבה) ספורט
קיימים הרבה מיתוסים סביב הקשר בין פעילות גופנית והרזיה, אז בואו נגיד את זה בצורה הכי ברורה: פעילות גופנית אינה חיונית להרזיה! אין זה אומר שהיא איננה חשובה. להפך, פעילות גופנית היא מאוד חשובה. כפי שהגוף שלנו זקוק למזון ושתייה, כך הוא זקוק גם לתנועה. למעשה, פעילות גופנית היא הכרחית לבריאות הפיזית והמנטלית שלנו, היא תורמת לאיכות החיים שלנו באינספור דרכים והיא גם מסייעת לעיצוב הגוף ולהרזיה. אבל… חשוב לדעת, שרוב העבודה הדרושה לצורך הרזיה מתבצעת בחדר האוכל ולא בחדר הכושר. עשרות מחקרים, שהשוו בין ההשפעה של פעילות גופנית לעומת ההשפעה של שינוי התזונה מצאו, שעיקר הירידה במשקל נבע מההפחתה הקלורית בעקבות שינוי המזון וכמותו. (יש להוציא מכלל זה ספורטאים מקצועיים ומתאמנים בעצימות מאוד גבוהה כמו טריאתלון, אבל זה ממילא לא אנחנו, נכון?)
אז מה עושים?
- בחרו פעילות גופנית שאתם אוהבים – בלי קשר לכמה קלוריות אתם שורפים (ממילא הרבה מהמזון כיום כל כך מרוכז קלורית, עד כי אתם יכולים “להחזיר” את כל מה ששרפתם בביסים ספורים…). התמקדו בפעילות גופנית שמספקת לכם הנאה, ובצעו אותה בעיקר בשביל הכיף, הבריאות וההרגשה הטובה. זה מה שיאפשר לכם להתמיד בה לאורך זמן.
- אם אין לכם אפשרות לבצע פעילות גופנית – אל תוותרו בשום אופן על יעדי ההרזיה שלכם! לאורך השנים ליוויתי הרבה אנשים שהצליחו לרדת במשקל, למרות שלא יכלו לעשות ספורט (כתוצאה מפציעות, מצב בריאותי או אילוצי לוחות זמנים). מכירים אנשים כאלה בסביבה שלכם? אנשים רזים שלא מתאמנים, ש”רק” עושים יוגה או “רק” הולכים? כך או כך – המפתח הוא להתמקד בשינוי הרגלי האכילה והחשיבה. כשתעשו זאת בהתמדה ובעקביות, התוצאות יגיעו.
בשורה התחתונה
במאמר זה סקרתי 3 אמונות שכיחות, שלעתים קרובות מונעות מאנשים לעשות שינוי באכילה ובמשקל: האמונה שלרזות זה קשה וכרוך בסבל, האמונה שכדי לרדת במשקל צריך להשקיע הרבה זמן ומאמץ, והאמונה שכדי לרזות חייבים לעשות (הרבה) ספורט. מכיוון שטבען של אמונות להתחזק עם הזמן, חשוב קודם כל לזהות שהן רק אמונות (ולא עובדות חיים), לבחון שוב ושוב את נכונותן ואת מידת הרלוונטיות שלהן עבורכם, ובסופו של דבר להחליפן באמונות חדשות ומעצימות אשר מקדמות אתכם לעבר המטרות.
זיהיתם אצלכם אמונה מגבילה? שתיים? כל השלוש? אנא שתפו אותנו פה למטה בתגובות. ספרו מה למדתם ואיך הצלחתם לשנות.
אהבתם? שתפו את המאמר עם החברים.