איך יוצרים מוטיבציה לאכילה בריאה, פעילות גופנית או כל דבר מועיל אחר?
צריך להודות בכך: הרבה מהדברים שתורמים לבריאות ולאיכות החיים שלנו – ואפילו לאושר שלנו – הם דברים שלא ממש בא לנו לעשות. רשימת ה- To Do כל כך ארוכה, שרק מלחשוב על כל הדברים האלה רובנו נהיים עייפים וחסרי מוטיבציה.
אז מה לעשות, כשלא מתחשק לעשות?
המאמר שלפניכם ילמד אתכם שלושה טיפים מוכחים, שיעזרו לכם לעשות את מה שחשוב וכדאי לעשות.
טיפ #1: להיות בתנועה
המונח מוטיבציה מקורו במילה motion (תנועה). הבסיס למוטיבציה הוא לייצר אנרגיה באמצעות תנועה. לפי החוק הראשון של ניוטון, גוף במנוחה תמיד ישאף להישאר במנוחה, ואילו גוף בתנועה ייטה להמשיך באותה תנועה (כל עוד לא מופעל עליו כוח חיצוני כלשהו). במושגי היומיום זה אומר, שיש הרבה יותר סיכוי שנוציא את התוכניות שלנו לפועל, כל עוד אנו בפעילות ובתנועה, לא משנה כמה אנו עייפים. מאידך, ברגע שאנו קורסים על הכורסה מול הטלויזיה, גם בולדוזר לא יוציא אותנו משם… כי גוף במנוחה תמיד ישאף להישאר במנוחה.
אז הטיפ הראשון הוא לייצר מומנט של תנועה, או לחבר את הדברים שחשוב לכם לעשות למצבים שבהם אתם כבר בתנועה, כדי לשמר רמת אנרגיה גבוהה. נניח למשל שרוצים לארגן ולארוז אוכל בריא לעבודה מבעוד מועד. אם נחכה עם זה לשעה מאוחרת בלילה, כשאנו כבר במיטה, רוב הסיכויים שנגיד לעצמנו שאין לנו כוח ושכבר נסתדר איכשהו מחר. לעומת זאת, שעתיים-שלוש קודם לכן, כשאנו עדיין בפעילות בבית ובמטבח, הרעיון של לארגן כמה דברים לקחת מחר לעבודה מרגיש ממש בקטנה. כי אנו ממילא בתנועה.
אם חשוב לכם לצאת להליכה/למכון/לחוג, הזמן הכי טוב לעשות זאת זה בבוקר (זה מה שמראים מחקרים). הזמן הבא הכי טוב הוא בדרך הביתה או מייד עם ההגעה הביתה, כשאתם עדיין בפעילות ורמת האנרגיה סבירה. אם גם זה לא מסתדר בלו”ז, מה שמאוד עוזר זה להיות בתנועה לפני המועד שבו כן מתאפשר לעבור לפעילות הרצויה. ואם אתם בפוזיצית מנוחה, כל מה שצריך זה ליצור תנועה, ולא הקטנה ביותר.
למשל, חשוב לי להגיע לשיעור יוגה בשבת בבוקר, כי באמצע השבוע יש הרבה אילוצים. העניין הוא – נו, שבת בבוקר וכל זה, למי בכלל יש חשק לקום ולצאת… ברור שהרבה יותר כיף לקחת את הזמן במיטה או להישאר כל הבוקר בפיג’מה. אז אני אומרת לעצמי: טוב, רק אחליף בגדים ואז נראה. ומה קורה? אחרי שכבר התלבשתי, אז מבלי לשים לב אני גם נועלת נעליים ו…הופ המזרון ביד ואני מוצאת עצמי כבר בדלת. ככה זה – לפעמים כל מה שצריך זה לייצר תנועה קטנה, והשאר כבר מסתדר מעצמו.
אילו שינויים קטנים אתם יכולים לעשות כדי ליצור מומנט של אנרגיה?
טיפ #2: למדוד ביצועים והתקדמות
מחקרים מראים זאת שוב ושוב: מדידה ומעקב מסייעים להגביר את המוטיבציה וההתמדה. למה זה עובד?
ראשית, כי כשרושמים – מודעים למה שרושמים. הצורך לתעד מפסיק את ההתנהלות האוטומטית שלנו וגורם לנו לשים לב לפרטים הקטנים.
שנית, כשמתחילים לשים לב, מגלים דברים מעניינים… התיעוד מאפשר לנו לשים לב לטריגרים ומצבי סיכון, דפוסים שחוזרים על עצמם ולקשרים בין דברים. המעקב מאפשר להסיק מסקנות ולהפיק למידות ותובנות, ובהתאם לכך להשתפר לאורך זמן.
שלישית, כשממש מודדים את הדברים, אנחנו כבר לא יכולים להמשיך לספר לעצמנו את הסיפורים הרגילים. יש לנו עובדות ונתונים מספריים מול העיניים. חשוב להבין שהנטיה שלנו כבני אדם היא לייפות את המציאות בכל מה שקשור לעצמנו ולהתנהגות שלנו. באופן טבעי אנחנו רוצים להרגיש טוב עם עצמנו, גם אם זה אומר להתעלם מהתנהגויות מסוימות ולהבליט אחרות. מחקרים רבים מצביעים על כך שהזכרון שלנו הוא סלקטיבי. אנו נוטים לזכור יותר את ההתנהגויות הרצויות והבריאות ופחות את הלא-חיוביות. למשל נמצא, שאנשים מגזימים בדיווח שלהם בשאלונים לגבי כמות הפירות והירקות שהם אוכלים, לעומת הצריכה בפועל. לגבי מאכלים לא בריאים התופעה בדיוק הפוכה: אנשים נוטים לדווח בחסר על צריכת ממתקים, חטיפים וכיו”ב.
איך יודעים את זה?
שמים לנחקרים מצלמות בבתים ומשווים בין מה שאנשים מדווחים שהם אוכלים לבין מה שקורה בפועל ונקלט בעין המצלמה. תשאלו למה בעצם אנשים “מרמים” במחקרים? הרי זה אנונימי. העניין הוא, שהם לא מנסים לרמות את החוקרים. הם מרמים את עצמם! (ואם אתם אומרים לעצמכם שאצלכם זה לא ככה, ושאתם לגמרי כנים עם עצמכם לגבי מה שאתם עושים או אוכלים – מוזמנים להתחיל לנהל רישום ובקרה. יתכן שתהיו מופתעים…).
וגם – מטבענו אנו יצורים הישגיים ותחרותיים. אפילו אם התחרות היא עם עצמנו. מכירים את זה, שברגע שמשיגים הישג או יעד מסוים, מתעורר הרצון להתקדם ולהשתפר? כשמודדים ורואים את הנתונים מול העיניים, זה עושה חשק לעוד.
מה למדוד?
קודם כל אנו צריכים להגדיר לעצמנו יעד כלשהו ואת דרך המדידה שלו. אפשר לכמת ולמדוד כמעט כל דבר: רמת רעב ושובע, כמות ניירת שטופלה, מיילים שענינו, שעות קריאה, כפיפות בטן, כוסות מים, כוסות קפה, שעות שמוקדשות ללימוד חומר חדש, מספר פעמים שיצאנו לבלות בחודש, ועוד ועוד.
- אם למשל אני רוצה לאכול יותר ירקות אז אני יכולה להתחיל לתעד כמה מנות ירק אני אוכלת ביום.
- אם אני רוצה להשתפר בתחום ידע או יכולת מסוימת, אני יכולה לרשום כמה דקות אני מקדישה לכך בכל יום או כמה שעות בשבוע.
- אם אני רוצה להיות יותר בתנועה, אני יכולה למדוד את כמות הצעדים שאני עושה.
- אם אני רוצה לשתות יותר מים אני יכולה לספור את כמות הכוסות או הבקבוקים שאני שותה ביום.
הבנתם את הרעיון… כיום יש אפליקציות שעוזרות לנו לתעד כמעט כל דבר שאנו עושים: מדיטציה, נשימות, שינה, אכילה, שתיה, פעילות גופנית, שימוש במסכים, ומה לא. בין אם אתם מעדיפים אפליקציה או דף ועט, התחילו לתעד משהו שחשוב לכם ושימו לב מה קורה. מדהים איך ההסתכלות על סיכומים יומיים, שבועיים או חודשיים עושה חשק להשתפר ולאתגר את עצמנו קצת יותר.
טיפ #3: להתמקד ב”אחרי”
מצבי חוסר מוטיבציה לרוב נובעים מכך שאנו חושבים על המאמץ הכרוך בפעילות מסוימת, הקושי, השיעמום, הטירחה, אי הנוחות, כמות הזמן שזה ייקח, כמות הכסף שזה יעלה, וכו’ וכו’.
מה עושים?
אחת מהנחות היסוד ב- NLP היא ש”האנרגיה זורמת לאן שתשומת הלב מתמקדת”. כשמתמקדים בקושי, בכאב ובסבל – רמת האנרגיה נמוכה והמוטיבציה מתרסקת. ואילו כשמתמקדים באיך נרגיש אחרי – האנרגיה זורמת ללמה כן והמוטיבציה גוברת.
הטריק הוא להתמקד בהרגשה הטובה שאחרי:
- בתחושה הנהדרת בגוף אחרי אימון
- בהרגשה הנעימה בבטן אחרי ארוחה בריאה בכמות נכונה
- בסיפוק של להיפטר ממטלה לא נעימה
- בתחושת הגאווה שהצלחנו להתאפק ולעמוד בפיתוי
- בידיעה שעשינו משהו טוב עבור עצמנו
למשל, אחת הפעולות הפחות אהודות עלי היא עריכת קניות בסופר. אין לי תירוצים, הסופר ממש מול הבית שלי, ובכל זאת אני מוצאת עצמי כל פעם מחדש בחוסר חשק מוחלט ורצון עז לדחות למחר-כך (בחיי שאני מעדיפה לנקות אסלות מאשר לעשות קניות). במקרה הזה מה שעוזר לי זה לדמיין איך ייראה המקרר אחרי שאחזור ואסדר הכל בתוכו. אני מדמיינת את המקרר מלא כל טוב, את הילדים פותחים את דלת המקרר ומולם שפע צבעוני של פירות וירקות ושלל מזונות בריאים אחרים. התרגיל המנטלי הפשוט הזה כמעט תמיד עובד (ואם גם זה לא עוזר, אז פשוט אפשר לשלוח את הבעל לסופר ) .
אז באיזה “אחרי” אתם יכולים להתמקד, כי להזרים לשם את האנרגיה?
בשורה התחתונה
מוטיבציה אינה מצב קבוע אלא היא מושפעת מהפעולות והחשיבה שלנו. שלושה דברים מוכחים שממש יכולים לעזור לכם לעשות את מה שלא מתחשק לעשות הם: (1) להיות בתנועה, (2) למדוד ולתעד את הביצועים וההתקדמות, (3) להתמקד באיך תרגישו אחרי. מוזמנים לבחור משהו שמאתגר אתכם בחיי היומיום ולהתחיל ליישם לגביו את הרעיונות האלה כבר עכשיו.
אשמח שתרשמו לי בתגובות מה דעתכם, ואיך זה מסייע לכם לגייס את המוטיבציה פשוט לעשות 🙂
אחד ההרגלים הכי טובים ומעצימים שפיתחתי בשנים האחרונות זה לעקוב אחריך, לקרוא את המאמרים שלך, לקבל את הטיפים שלך, להתחבר לתבונתך ויכולותיך. אני ממליצה בחום על הרצפט הזה לכל מי שרוצה להשתפר, לפתוח את הראש, לחזק מיומנויות ולחיות בצורה יותר יעילה! מיכלי – שאפו!!!
הרסת אותי 🙂 🙂 ככה זה כשמשתתפים בקורס המעולה שלך לכתיבת תוכן. אני פשוט מיישמת מה שאת מלמדת … אז תודה לך!!!
פוסט מצויין, כרגיל.
לגמרי לוקחת לעצמי מההמלצות פה.
תודה.
מפצצת מוטיבציה כמוך זו הכי מחמאה… תודה רבה 🙂 🙂
אני חייבת לציין שהתכנים שאת מעלה כל כך טובים, שכל פעם אני מתפעלת מחדש מהדיוק בתוכן וממה שאפשר ללמוד.
איזה כיף לשמוע!!! תודה רבה לילך:)